Stichting Versierde Eieren


Home
Agenda
Links

Foto's
Tech-
nieken

Contact
Tentoon-
stellingen.

Op deze pagina's wordt een beeld gegeven van een van de vele technieken die gebruikt worden om eieren te versieren.
Deze pagina: Versieren met oude zwitserse strovlecht techniek.
Mangel
Mangel

Sro-1
Versiering met ornamenten


Geverfd-1

Geverfd-3

Geschiedenis van de Aargauische stro industrie.

Omstreeks 1800 tot 1940 was er in het noord Zwitserse kanton Aargau een bloeiende strohoeden industrie. Voor de dames van de “gegoede stand” werden deze strohoeden volgens de Parijse mode met zgn. “Garnituren”, ornamenten van gespleten rogge- of tarwestro zoals blaadjes en rozetten.

De halmen worden eerst met een sikkel geoogst, daarna “geschoond”  d.w.z. de aren en de groeiknopen worden er af geknipt, van de vlagbladen ontdaan en aansluitend goed gedroogd. Met een stro splitter worden de halmen in meerdere (2 tot 9) stroken gespleten. Om de gespleten halmen soepel te maken worden ze in water geweekt en met behulp van een “Halmenreibe” 30 x gemangeld Deze houten mangel bestaat uit twee , in een massief raam gevatte, hardhouten rollen. De onderste rol heeft een slinger met handvat terwijl de bovenste kan worden aangedrukt door een persbalk met schroefdraad.

Deze stroken zijn nu klaar om b.v. een “Spreuer”(blaadje) te maken of voor het vlechten van een traditionele vlecht zoals een “Landler” of een “Katzenpfote”

Vaak worden deze stro-stroken  gebruikt voor het twijnen “Strohschnürli” . Met behulp van een “Schnürli-Rädli” worden twee stroken, uiteraard goed geweekt en gemangeld, tot een strodraad getwijnd.

Met eenvoudige hulpmiddelen b.v. een of meerdere naalden of een “Rosengabel” kan men nu met deze “Schnürli’s”  verschillende ornamenten als “Räppli”, “Wäntele”, “Halmenäre”, “Hufeseli”, “Rosettli” en nog vele andere motieven maken.

De Zwitserse stro-industrie kende een rijke verscheidenheid van deze ornamenten. Met verschillende motieven van deze originele  “Garnituren”
heeft Thera Fletterman-Olivier ganzen- en eenden eieren versierd.


De hiernaast getoonde eieren zijn  o.a. versierd met geverfd stro uit 1920/1930. Stro verven was niet zo makkelijk, de buitenlaag is glad en om deze te verwijderen zodat het stro de verf opneemt moest eerst deze laag verwijderd worden. Daartoe legde men het stro in een zgn. houten zwavelkast, een kast waarin brokken zwavel verhit werden tot zo'n 60°. Daardoor werd deze buitenlaag aangetast en kon het stro in de gewenste kleuren geverfd worden. Thera had het grote geluk dat ze een zwitserse vrouw leerde kennen wiens ouders een strohoedenatelier hadden en zij had nog heel veel  geverfde strohalmen en -strodraadjes. Tja...en dan ga je natuurlijk onderhandelen. Het is een heel mooi gevoel en een voorrecht om met dit antiek materiaal te werken en te weten dat zo lang geleden mensen deze draden getwijnd hebben.

.

Diverse splitters
Diverse splitters vanaf ca.1800 - heden


Twijn apparaat
Twijn apparaat
Geverfd-2