Stichting Versierde Eieren


Home
Agenda
Links

Foto's
Tech-
nieken

Contact
Tentoon-
stellingen.

Op deze pagina's wordt een beeld gegeven van een van de vele technieken die gebruikt worden om eieren te versieren.
Deze pagina: batikken van traditionele Roemeense eieren
Paaseiermarkt

Viorica Semeniuc op de paaseiermarkt 2011


Chisita


Stap2


Stap3


Stap 4Gelakt

De batiktechniek stap voor stap

Voordat het ei versierd zal worden, moet men het eerst leeg maken of leegblazen. Daartoe wordt er meestal een gaatje aan de twee uiteinden van het ei gemaakt. Met behulp ven een spuit met water wordt de inhoud dan uitgespoeld Vervolgens gaat men het ei wassen en een paar dagen laten drogen. De eierschaal moet zowel van binnen als van buiten goed droog zijn. Witte eieren hebben zonder meer de voorkeur om te worden beschilderd.


Stap1
De basistekening wordt met gesmolten bijenwas op het ei aangebrachtm.b.v de “chisita” (pen van een hol buisje). Het ei wordt daarna in het eerste verfbad (geel) gedompeld, totdat de kleur in de eierschaal is getrokken (ca. 20 minuten). De onder de bijenwas liggende delen blijven dus wit. Elke laag was spaart de onderliggende kleur.


Stap 2
Er worden nieuwe patronen met bijenwas aangebracht: het ontwerp wordt voortgezet. Het ei wordt in een tweede kleurbad (rood) gelegd. De delen die net met was werden bedekt, blijven nu dus geel.Stap 3
Opnieuw brengt men met de gesmolten was aan. Het ontwerp wordt voltooid. Het ei wordt in het laatste verfbad gedompeld (zwart). De op het laatst met was bedekte delen blijven nu dus rood.
Stap 4
Het ei wordt tegen een warmtebron aangehouden. De was smelt, wordt weggeveegd met keukenpapier en …..Voilà: het paasei in vol ornaat.

Stap 5
De laatste hand wordt aan het ei gelegd. Het versierde ei krijgt een laklaag ter bescherming. Op zo een manier komen ook de kleuren beter tot hun recht.Deze volkskunst wordt van generatie op generatie overgebracht. Er zijn nog steeds patronen die uit de 16e eeuw stammen.
Op dit moment vooral door de ontwikkeling van het toerisme in de contreien van Oost Moldavië, heeft het beschilderen van paaseieren een grote vlucht genomen. En dat gaat jammer genoeg vrij vaak ten koste van de traditie en de kwaliteit. Gelukkig zijn aldaar nog vrouwen die deze volkskunst in hun hart meedragen en dat levert ware juweeltjes van eieren op.


Ontwerp

Voorbeeld
van een ontwerp


Ongelakt